Wykonanie
Święta prawie minęły, ale przecież nadal potrzebujemy jedzenia. Jednak odpoczynek od bigosu, słodkości,
kapusty z
grochem i dań z
grzybami jest jak najbardziej wskazany. To proste i szybkie danie rozgrzeje i dostarczy składników odżywczych, a jego strawienie nie będzie trudne. Można wykorzystać do jego zrobienia większość warzyw, które zostały nam po świętach i stworzyć własną wersję
curry.
Składniki (na 4 porcje)1 średnia
dynia (około 1 kg po umyciu i obraniu)150 g
szpinaku baby0,5 szklanki
mleka kokosowego1 duży
por2 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju kokosowego1 mała
ostra papryczka1,5 łyżeczki
currysól,
czosnek niedźwiedzi,
gałka muszkatołowaPrzygotowanie
Dynię umyć, wydrążyć nasiona i jeśli skórka jest gruba, obrać. Pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa umyć,
szpinak posiekać drobniej,
pora pokroić na krążki,
czosnek przecisnąć przez praskę, a
paprykę wydrążyć i pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy i wrzucić
pora i
czosnek. Dusić chwilę i dodać
curry oraz posiekaną
paprykę. Podsmażać chwilę, mieszając. po czym dodać
dynię. Podlać
wodą i zakryć pokrywką. Gdy
dynia będzie miękka, dorzucić
szpinak i wymieszać, a następnie wlać
mleko kokosowe i ostatecznie przyprawić:
solą, ewentualnie
gałką muszkatołową i niedźwiedzim
czosnkiem. Podawać z
kaszą lub
ryżem.