ßßß
Składniki (na 4 porcje)1 średnia dynia (około 1 kg po umyciu i obraniu)150 g szpinaku baby0,5 szklanki mleka kokosowego1 duży por2 ząbki czosnku1 łyżka oleju kokosowego1 mała ostra papryczka1,5 łyżeczki currysól, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa
PrzygotowanieDynię umyć, wydrążyć nasiona i jeśli skórka jest gruba, obrać. Pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa umyć, szpinak posiekać drobniej, pora pokroić na krążki, czosnek przecisnąć przez praskę, a paprykę wydrążyć i pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pora i czosnek. Dusić chwilę i dodać curry oraz posiekaną paprykę. Podsmażać chwilę, mieszając. po czym dodać dynię. Podlać wodą i zakryć pokrywką. Gdy dynia będzie miękka, dorzucić szpinak i wymieszać, a następnie wlać mleko kokosowe i ostatecznie przyprawić: solą, ewentualnie gałką muszkatołową i niedźwiedzim czosnkiem. Podawać z kaszą lub ryżem.