ßßß Cookit - przepis na Curry dyniowo – szpinakowe

Curry dyniowo – szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Święta prawie minęły, ale przecież nadal potrzebujemy jedzenia. Jednak odpoczynek od bigosu, słodkości, kapusty z grochem i dań z grzybami jest jak najbardziej wskazany. To proste i szybkie danie rozgrzeje i dostarczy składników odżywczych, a jego strawienie nie będzie trudne. Można wykorzystać do jego zrobienia większość warzyw, które zostały nam po świętach i stworzyć własną wersję curry.
Składniki (na 4 porcje)
1 średnia dynia (około 1 kg po umyciu i obraniu)
150 g szpinaku baby
0,5 szklanki mleka kokosowego
1 duży por
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 mała ostra papryczka
1,5 łyżeczki curry
sól, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Dynię umyć, wydrążyć nasiona i jeśli skórka jest gruba, obrać. Pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa umyć, szpinak posiekać drobniej, pora pokroić na krążki, czosnek przecisnąć przez praskę, a paprykę wydrążyć i pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pora i czosnek. Dusić chwilę i dodać curry oraz posiekaną paprykę. Podsmażać chwilę, mieszając. po czym dodać dynię. Podlać wodą i zakryć pokrywką. Gdy dynia będzie miękka, dorzucić szpinak i wymieszać, a następnie wlać mleko kokosowe i ostatecznie przyprawić: solą, ewentualnie gałką muszkatołową i niedźwiedzim czosnkiem. Podawać z kaszą lub ryżem.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/12/curry-dyniowo-szpinakowe.html