ßßß
królowały na świątecznym stole.Składniki:
200 g. maku1,5 dużej bułki3/4 l. mleka5 łyżek miodu (można w razie potrzeby dosłodzić cukrem)bakalie (rodzynki, figi, daktyle, orzechy według uznania)Wykonanie:Zagotować wodę w garnku.
Wsypać mak i chwilę gotować ciągle mieszając.Wylać na sito i odczekać aż odcieknie woda.Zmielić. (ja mielę na maszynce do mięsa na bardzo drobnym sicie)Wlać do garnka mleko i zagotować.Do gotującego mleka mleka dodać mak, bakalie, miód.Krótka chwilę gotować nie zapominając o mieszaniu by mak nie przywarł do dna naczynia.Bułkę pokroić na cienkie kromeczki.Wlać do miski mak ( ma to być rzadka konsystencja).
Ułożyć pokrojone kromki bułki.Zalać makową konsystencją.Wyłożyć bułkę i ponownie zalać makiem.Ostatnia ma być makowa warstwa.Wierzch posypać posiekanymi orzechami , czekolada lub według własnego uznania.