Wykonanie
By MagicPot, 31 grudnia 2015Gdy byłam nastolatką dość często przygotowywałam sobie mini naleśniki i obsypywałam je z wierzchu tratym
żółtym serem i
ketchupem. Mini naleśniki przykryte
serem na jeden kęs – to dziś podałam chłopcom na śniadanie. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Dzieciaki były zachwycone wersją mini pizzy.półtorej szklanki
mąkijedna szklanka
mlekajedna szklanka
wody, może być lekko gazowanatrzy
jajkaprzyprawy:
sól,
kurkuma,
cynamon,
imbirjedna łyżka proszku z
chleba świętojańskiego – można go zastąpić
kakaemolejser żółty tarty lub prokrojony w plasterkiWpierw należy dokłądnie wymieszać
mleko z
wodą.Do wysokiej miski przesiewam
mąkę, wbijam
jajka i przelewam
mleko wymieszane z
wodą i wszystko dokładnie miksuję na najwyższych obrotach miksera.Następnie dodaję
przyprawy i proszek z
chleba świętojańskiego i ponownie dokładnie miksuję do czasu uzyskania jednolitej konstytencji.Dodaję dwie – trzy łyżki
oleju i mieszam łyżką.Na patelni rozgrzewam odrobinę
oleju (kilka kropelek) i dużymi łyżkami nakładam ciasto – na jedną patelnię nakładam około 8 mini naleśników. Mini naleśniki smażę z obu stron na złoty kolor.W chwili przełożenia mini nalezników na drugą stronę nakładam
ser żółty: tarty lub pokrojony w plasterki. Na jeden mini nalesnik nakłądam jeden plasterek
sera żółtego.Po parunastu sekundach ściągam mini naleśniki przykryte
serem z pateni i są gotowe do jedzenia –
ser żóły się rozpuścił i wyglądem mogą przypominać mini pizze.Smacznego!Polecam inne przepisy na śniadania: