Wykonanie
Naleśniki są bardzo prostąpotrawą, jednak przy odrobiniewyobraźni można przemienić je w rozkoszne, wykwintne i pełneklasy danie. Znudziły się namruloniki, koperty, krokiety, i trójkąty - postanowiłam zrobićcoś innego, nowego, coś pysznego.Naleśniki usmażyłam jak zwykle:2,5 szklanki przesianej
mąkipszennej, 3
jajka, 1,5 szklanki
mleka, 1,5 szklanki
wody, 2 łyżki
oleju, szczypta
soli, 2 łyżki
kakao.
Jajka ubiłam trzepaczką. Dodałam
mleko,
wodę,
olej,
sól i
kakao. Odstawiłam na pół godziny by ciasto odpoczęło. Porcjami wlewałam na gorącą patelnię,smażyłam cienkie naleśniki.Podczas gdy placki odpoczywały, przygotowałam farsz: 350 g
sera ricotta,3 czubate łyżki
cukru pudru, łyżeczka ekstraktu
waniliowego.Naleśniki posmarowałam masą, zwinęłam w rulon, pokroiłam ukośnie na kawałki. Wbiłam wykałaczkę, polałam roztopioną w kąpieli
wodnejgorzką czekoladą, przybrałam listkami
mięty.Kilka naleśników, tych, dla których nie wystarczyło masy z
ricotty,posmarowałam
malinowym dżemem - te także spięłam wykałaczką i ułożyłam na półmisku. Posypałam kokosowymi wiórkami.Prosta, pyszna, słodka przekąska.Bardzo smacznie polecam :)