ßßß
orkiszowe pierogi z kapustą i grzybamispelt pierogies stuffed with cabbage and mushroomsSkładniki:ciasto
2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłejszklanka ciepłej wodyłyżka oleju/oliwyszczypta solifarsz (inspiracja)500g kapusty kiszonej50g suszonych grzybów1 marchew1 pietruszka2 łyżeczki majeranku3 ziarenka ziela angielskiego2 ziarenka jałowca1 goździk3 liście laurowepieprz i sól morskałyżeczka syropu klonowegocebulaolej do smażenia
Na początek przygotować farsz. Grzyby zalać gorącą wodą na min.1h. Następnie gotować razem z startą na dużych oczkach marchwią oraz pietruszką, aż będą miękkie. Kapustę gotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, jałowcem, goździkiem i 1/2 łyżeczki soli, do miękkości. Gdy wszystko się ugotuję, lekko przestudzić i drobno posiekać. Wymieszać z przyprawami oraz podsmażoną cebulką.Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dosolić, następnie zrobić wgłębienie i wlać olej oraz stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Stolnicę posypać mąką, wałkować ciasto na pierogi (uważać, by nie zbyt cienko!), a następnie wycinać szklanką koła, nadziewać farszem, a na koniec sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 3-4 min. Podawać z podsmażoną cebulką. Smacznego!*Pierogi przed mrożeniem lekko podgotować.**Aby się nie sklejały warto wysmarować je oliwą/olejem po ugotowaniu.Cudowny weekend w Krakowie za mną i teraz czas na dalsze przygotowania do świąt. Nie mam nadmiaru pracy, więc mogę spokojnie zabrać się za porządki i przygotowywanie wigilijnych potraw, a chwila na dobrą herbatę czy kawę zawsze się znajdzieMiłego tygodnia!