Wykonanie
Pin It
To nasza rodzinna wariacja na temat hamburgera :-)Tak na prawdę kolejność układania składników jest sprawą osobistą i każdy może układać swoje według gustu i smaku :-). Następnym razem pokuszę się o upieczenie
bułek !Składniki:30 dag kg
łopatki wieprzowej4 plastry
żółtego serapomidorczerwona cebula2
ogórki konserwoweliście
sałaty lodowej4
bułki do hamburgerów
sól,
pieprzmajonezketchupmusztardaWykonanie:
Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej
wody,
sól,
pieprz i dokładnie mieszamy.W międzyczasie kroimy warzywa.Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamburgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręce
olejem,
mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk.Przy pomocy pędzelka smarujemy patelnię
olejem i smażymy hamburgery z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Bułki kroimy na pół i kładziemy na patelni, czekamy aż się też lekko przyrumienią.Na połówkę
bułki kładziemy plaster
żółtego sera, hamburgera, nakładamy
majonez,
musztardę i
ketchup, dalej dajemy plaster
pomidora,
cebulę i plastry
ogórka, przykrywamy pokrojoną w paski
sałatą i druga połową
bułki.