Wykonanie
Pin It
Dzisiaj na blogu ustępuję miejsca mojej starszej córce, która postanowiła upiec tęczowy sernik z, nota
bene, rewelacyjnej książki Doroty Świątkowskiej pod tytułem "Moje wypieki". Wyszedł jej pięknie !Niestety nie miałyśmy w domu całej tęczowej palety barwników, więc zostały użyte te, którymi akurat dysponowałyśmy, czyli czerwony, zielony, żółty i niebieski. Ponieważ kolor żółty wyszedł bardzo jasny, dodałyśmy do niego kapkę czerwieni. Sernik jest rewelacyjny, na pewno będzie powtórka, tylko musimy się zaopatrzyć we wszystkie kolory tęczy.Składniki:Spód120 g
ciastek pełnoziarnistych50 g roztopionego
masłaMasa serowa:500 g
twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego3
jajka1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 łyżka
mąki kartoflanej
barwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić
pomarańczowym)Do dekoracji250 ml schłodzonej kremówki 30 %1 łyżka
cukru pudrukolorowe perełki
cukroweWykonanie:
Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne
masło, miksujemy.Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy
ciastka, dociskając je lekko dłonią. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski wkładamy wszystkie składniki masy, oprócz
barwników spożywczych. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, w
masie nie mogą zostać grudki.Następnie masę dzielimy na 4 równe części, do każdej z nich dodajemy odrobinę barwnika, dosłownie na czubek łyżeczki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę i sprawdzamy czy kolor jest taki jaki nam odpowiada. W razie potrzeby dodajemy więcej barwnika. Pamiętajmy, że po upieczeniu kolory wydaja się trochę ciemniejsze.Z lodówki wyjmujemy tortownicę i zaczynając od koloru niebieskiego delikatnie wylewamy masy
serowe na środek tortownicy. Masy nie mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was.Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową.Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli
wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu z
wodą,
woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Na całą noc wstawiamy go do lodówki.Następnego dnia kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder i jeszcze przez chwileczkę miksujemy.
Śmietanę wykładamy na wierzch sernika, lekko wygładzamy i posypujemy posypką.