ßßß Cookit - przepis na Tęczowy sernik

Tęczowy sernik

nazwa

Wykonanie

Pin It
Na drugie urodziny mojego bloga upiekłam pyszny kolorowy sernik. Od razu widać na talerzu, że dookoła wiosna. Sernik jest dosyć słodki, bo został przygotowany na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Na spód ciasta dajemy zmielone ciasteczka, a na wierzch bitą śmietanę.
Inspiracja: Moje wypieki .
Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm
Składniki
Spód:
120 g ciastek pełnoziarnistych
50 g roztopionego masła
Masa serowa:
500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
1 łyżka mąki kartoflanej
barwniki spożywcze w proszku: fioletowy, czerwony, różowy, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym)
Wierzch:
250 ml schłodzonej kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
kolorowe perełki cukrowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy ciastka, dociskając je lekko dłonią. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut.
Do miski wkładamy wszystkie składniki masy, oprócz barwników spożywczych. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, w masie nie mogą zostać grudki.
Następnie masę dzielimy na 6 równych części, do każdej z nich dodajemy odrobinę barwnika, dosłownie na czubek łyżeczki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę i sprawdzamy czy kolor jest taki jaki nam odpowiada. W razie potrzeby dodajemy więcej barwnika. Pamiętajmy, że po upieczeniu kolory wydaja się trochę ciemniejsze.
Z lodówki wyjmujemy tortownicę i zaczynając od koloru niebieskiego delikatnie wylewamy masy serowe na środek tortownicy. Masy nie mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was.
Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową.
Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu z wodą, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Na całą noc wstawiamy go do lodówki.
Następnego dnia kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwileczkę miksujemy.
Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tutką w kształcie gwiazdy (Wilton nr 1) i wyciskamy na wierzch sernika, i posypujemy posypką.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/03/teczowy-sernik.html