Wykonanie
Karnawałowa
sałatka dla osób lubiących smaki meksykańskiej kuchni. Jeśli wolicie, żeby
sałatka była ostrzejsza można dodać do niej więcej
przyprawy meksykańskiej. Ta
sałatka to doskonałe uzupełnienie każdego domówkowego, imprezowego menu, a jeśli chcemy je zrobić w klimacie Meksyku, możemy ją podać w towarzystwie quesadillas z
chili i
kurczakiem lub quesadillas z
kurczakiem i
serem . Jako ciepłe danie możemy wtedy podać
chili con carne w wersji light .Składniki:350 g
piersi z kurczaka1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
kukurydzy1/2
żółtej papryki10 dag
żółtego serasok z 1/2
cytryny3 łyżki
majonezu1- 1,5 łyżeczki
przyprawy meksykańskiej do
chili con carne
sólolej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy
solą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie
fasolę i
kukurydzę odcedzamy na sitku,
paprykę i
żółty ser kroimy w kostkę.Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy
przyprawy,
majonez i
sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na godzinę, dwie, żeby
sałatka się zmacerowała.