Wykonanie
Pin It

Klasyk klasyków, królowa polskiej garmażerii, czyli jarzynowa
sałatka ! Nie może jej zabraknąć na naszych świąteczny stołach. U mnie gości ona zarówno w wigilijnym menu, jak i również w sylwestrowym. Jej wersji jest sporo, każda gospodyni robi ją według swojego smaku. W mojej nie znajdziecie
jajek na twardo, ale za to są
konserwowe ogórki. Wiem, że w niektórych domach dodaje się do niej tylko i wyłącznie
ogórki kiszone.
Sałatka jarzynowa to pierwsze danie, które zaczęłam przyrządzać samodzielnie, a nauczyłam się tego na zajęciach ZPT w szkole podstawowej :-) Szkoda, że dziś nie ma takiego przedmiotu !Składniki:400 g
ziemniaków260 g
marchewki150 g
pietruszki130 g
selera150 g
ogórków konserwowych200 g
groszku konserwowego80 g
jabłka1
cebula4 łyżki
majonezu3 łyżki
oleju rzepakowy tłoczonego na zimno1 łyżka francuskiej
musztardysólpieprz
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach.
Marchew,
pietruszkę i
selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.Wszystkie warzywne składniki sałatki, oprócz
groszku oczywiście, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje, gdy się "przegryzie", więc warto ją zrobić dzień wcześniej.