Wykonanie
Uwielbiam ją. W rodzinie zawsze było wiadomo, że jeśli impreza rodzinna z moim udziałem to
sałatka jarzynowa musi być na
stole i cała należy do mnie!Robię ją na różne sposoby. Poniższy skład jest wersją podstawową, do której często dodaję np.
fasolkę czerwoną i białą. Osobiście nie przepadam za wersją z
jabłkiem, dlatego go nie używam w tym przepisie, lecz jeśli taka wersja bardziej Ci odpowiada - również możesz go dodać.Składniki:puszka
groszkupuszka
kukurydzy1 duża
cebula2 duże
ziemniaki2 duże
marchewki2 średnie
pietruszkipół
selera4 średnie
ogórki konserwowe4
jajkamajonezsól,
pieprzPrzygotowanie:
Warzywa surowe (
ziemniak,
marchewka,
seler,
pietruszka) gotujemy w wodzie lekko osolonej.
Jajka gotujemy w osbnym garnku, na twardo. Składniki z puszek odcedzamy.
Cebulę,
ogórki kroimy w drobną kostkę. Warzywa ugotowane obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka odcedzamy, studzimy, obieramy i również kroimy w kostkę.Wszystko gromadzimy w jednym naczyniu. Dodajemy
sól,
pieprz,
majonez i mieszamy. Gotowe.Podanie:
Sałatkę można podawać w jednej misce do nakładania łyżką lub na płaskiej tacy, jako gałki wykonane łyżką do
lodów.