ßßß
250 g mąki tortowej250 g twarogu w kostce (mielonego)łyżka śmietany2 jajka1/3 szklanki cukru pudrułyżka cukru waniliowego5 łyżeczek margaryny Kasi (rozpuszczonej i ostudzonej)łyżka octu lub spirytusupół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejolej do smażeniacukier puder do posypaniaTwaróg najlepiej kupić w kostce już mielony, jeśli nie uda się nam takiego dostać to należy go widelcem unieść.Do twarogu dodać wszystkie pozostałe składniki: mąkę, śmietanę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, ocet lub spirytus (aby pączki nie chłonęły tłuszczu), proszek do pieczenia i sodę.Wymieszać i zagnieść rękoma na jednolitą masę.Olej rozgrzać we frytownicy do 170 st. C. lub w garnku - w celu sprawdzenia, czy olej jest nagrzany wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli pojawiają się pęcherzyki wokół niego to olej jest gotowy do smażenia.Urywać małe kawałki ciasta i w dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać je na olej.Smażyć partiami, pączusie powinny same się obrócić na drugą stronę - trwa to około kilku minut.Gotowe pączusie posypać cukrem pudrem przed podaniem.