ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoser mielony 500 gramówmąka 500 gramówmargaryna 0,5 kostekjajka 3 sztukcukier waniliowy 1 sztukspirytus 1,5 łyżek deserowychsoda oczyszczona 1 łyżek deserowycholej według uznaniacukier puder według uznaniaWykonanie:Z przesianej mąki, sera, margaryny, jajek, cukru waniliowego spirytusu lub octu oraz sody zagnieść dość lekkie ciasto. Rozwałkować je na placek o grubości 7 mm i szklanką wyciąć kółka, a w środku każdego wyciąć mniejsze kółeczka np. kieliszkiem. Oponki smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony. Osączać na papierowym ręczniku kuchennym. Obficie posypać cukrem pudrem. Można tez udekorować lukrem lub polewa czekoladową.Uwagi:Z tego samego ciasta można upiec serowe pączusie, paluszki i inne ciasta. Nie mogą one być zbyt duże, bo trudno będzie je dopiec w środku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: