ßßß
Przepis pochodzi z tej strony.http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/desery/zobacz/artykul/serowe-oponki-1/Składniki :1/2 kostki margaryny1/2 kg twarogu2,5 szklanki mąki3 jajkatorebka cukru waniliowego (ja dodałam 2.5 paczki)łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki spirytususmalec lub olej do smażenianiepełna szklanka cukru pudruWykonanie :Margarynę posiekaj z twarogiem i mąką, wbij jajka, dodaj cukier waniliowy, sodę i spirytus, zagnieć gładkie ciasto. (Początkowo pomyślałam, że ciasto jest za rzadkie-musiałam obficie podsypywać je mąką i wałkować przez folię spozywczą)Rozwałkuj je cienko, wycinaj krążki szklanką. W środku każdego wytnij dziurkę kieliszkiem lub zakrętką od butelki. Smalec lub olej rozgrzej w płaskim rondlu, smaż oponki z dwóch stron na rumiano. Osącz na papierowym ręczniku. Na koniec można posypać cukrem pudrem z cynamonem lub użyć dowolnej polewy. Do ciasta można dodać około 3 łyżek cukru, żeby były bardziej słodkie.