ßßß
Składniki:½ kg mąki½ kg twarogu (ja zawsze używałam zwykłego twarogu w kostce)3 jajka½ małego opakowania proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej½ szklanki cukru1 łyżeczka octu½ kostki margaryny½ litra oleju (do smażenia)Wykonanie:Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (szczerze?! Nigdy tego nie robiłam, jakimś magicznym sposobem wystarczyło drobne pokruszenie). Dodajemy resztę składników (poza olejem) i zagniatamy na ciasto. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy część ciasta (na około 1 -1,5 cm) i wycinamy duże koła, a w nich mniejsze (jak nie macie odpowiedniej wielkości foremki do ciasta, to polecam kieliszek do wódki ;) ). Powtarzamy te czynności dopóki się skończy Nam się ciasto. Wykrojone oponki polecam odkładać na posypanym mąką blacie/talerzu/desce, inaczej trudno Nam będzie je poodklejać. W międzyczasie w szerokim garnku nagrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron, dopóki nie będą rumiane. Nie polecam odchodzenia od garnka! Trwa to na prawdę niedługo ;) Usmażone oponki odkładamy na ręcznik papierowy, żeby zabrać im chociaż trochę kalorii ;) Gotowe posypujemy cukrem pudrem, maczamy w masie kajmakowej, lukrze lub w czym tylko mamy ochotę. Smacznego!