ßßß
Sposób przygotowania:Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Wsypujemy suchy ryż, smażymy chwilę, i podlewamy bulionem warzywnym, wodą, lub nieco oszukaną wersją bulionu warzywnego – woda z suszem warzywnym gotowana przez 15-20 minut. Poziom wody powinien być nieco wyższy niż poziom ryżu. Do ryżu dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach dodajemy pomidory z puszki i dalej dusimy pod przykryciem. Co pewien czas mieszamy risotto a w razie potrzeby podlewamy wodą. Gdy ryż jest już prawie miękki dodajemy kukurydzę z puszki i zaczynamy doprawiać do smaku papryką słodką, ostrą, ewentualnie odrobiną wędzonej i czosnkiem. Risotto mieszamy już nieco częściej a także zdejmujemy pokrywkę by odparować nadmiar wody. Risotto z kurczakiem podajemy obficie posypane natką pietruszki- źródło witaminy C.
Jesienią rozgrzewające dania jednogarnkowe i oczywiście gęste zupy pojawiają się na moim stole najczęściej, gdy tylko za oknem deszcz i zawieja moje obiadowe myśli krążą wyłącznie wokół tych propozycji. Do grona moich ulubieńców dołączyło również risotto z kurczakiem. Oprócz składników wskazanych w przepisie spokojnie możecie pokombinować z dynią, pieczarkami, cukinią czy innymi warzywnymi ulubieńcami.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...