Wykonanie
Wybaczcie fotki, ale nie dość, że było ciemno, to goście czekali przy
stole, a ja kompletnie nie mogłam ogarnąć światła :) Sama potrawa choć może wydaje się prosta, to jednak jest dosyć czasochłonna. Chyba że naleśniki usmażysz odpowiednio wcześniej, wtedy cała reszta to już chwila.Naleśniki z farszem w meksykańskim stylu -
mięso mielone z
czerwoną fasolą i
kukurydzą, doprawione
pieprzem cayenne,
czosnkiem i
koncentratem pomidorowym. Naprawdę świetne połączenie. Dobry pomysł na co dzień i na różne okazje.Z podanej ilości składników wyszło mi 8 dużych naleśników.Składniki na naleśniki:- 2 szklanki
mąki- 1
jajko- ok. 3 szklanek
mleka- szczypta
soli- odrobina
oleju do smażeniaSkładniki na farsz:- 0,5 kg
mięsa mielonego- 1 duża
cebula- mała puszka
czerwonej fasoli- mała puszka
kukurydzy- 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- szczypta
pieprzu cayenne-
zioła dalmatyńskie (lub prowansalskie)- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz do smaku- 2 łyżki
oleju do smażeniaDodatkowo:- jedno opakowanie Kremowej Bazy do
Sosów Jasnych
Winiary- szczypta
gałki muszkatołowej (do smaku)- szklanka
mleka*- kilka plastrów
żółtego sera* Bazę można przygotować też na bazie
wody z dodatkiem 50 ml słodkiej
śmietanki, tak też robiłam, gdy akurat zabrakło mi
mleka :)Przygotowanie:1. Ze składników na naleśniki zmiksuj ciasto, pamiętaj, aby
mleko dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Smaż naleśniki na dużej patelni, smarując ją co jakiś czas odrobiną
oleju.2.
Mięso mielone namocz w szklance
wody około pół godziny przed przygotowaniem farszu. Dzięki takiemu zabiegowi będzie ono miała fajną konsystencję po usmażeniu (tzn. cząsteczki
mięsa będą takie drobne, a nie grube grudy, tak obrazowo to ujmując), a
woda i tak odparuje na patelni. Można też wymieszać
wodę pół na pół z
białym,
wytrawnym winem :)3.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni na dwóch łyżkach
oleju. Dodaj
mięso mielone i smaż, aż
woda odparuje. Dodaj
koncentrat pomidorowy, dopraw
solą,
pieprzem,
pieprzem cayenne i
ziołami. Na koniec dodaj
fasolę,
kukurydzę (odsączone z zalewy!) i
czosnek. Odstaw do wystygnięcia.4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W zimnym
mleku (lub wodzie) rozpuść bazę do
sosów, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj aż zgęstnieje, dodaj
gałkę muszkatołową do smaku. Odstaw.5. Naleśniki faszeruj i zawijaj jak krokiety. Układaj w naczyniu żaroodpornym, na koniec zalej sosem i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ułóż na wierzchu
ser, tak aby pokrywał całość i zapiekaj jeszcze chwilę (możesz włączyć termoobieg), aż
ser się rozpuści i lekko przyrumieni.Podawaj gorące :) Smacznego!!Zapraszam też na funpage: