Wykonanie
Sałatka jarzynowa już tak mocno zakorzeniła się w Polsce, że zjadamy ją przy Świąteczynym Śniadaniu, lub też niektórzy stawiają ją na Wigilijnym
Stole jako dwunastą potrawę. Jest to już potrawa jak najbardziej tradycyjna. Każdy robi ją inaczej, ma swój wyrobiony smak. Jedni dokładają
jabłko, by
sałatka była lekko słodka, inni
cebulę by była ostra, jeszcze inni
musztardę. Zapraszam Was do dyskusji w komentarzach, o Waszej wersji, o tym jaką lubicie najbardziej i jaką robicie :)A także zapraszam na swój przepis.
***Składniki:1 kg
marchwi1 kg
ziemniakówświeży
seler6 jaj1 puszka
groszku konserwowego1 puszka
kukurydzy konserwowejśredni słoiczek
ogórków kwaszonych lub
korniszonów2 łyżki
musztardy stołowejsłoik
majonezu dekoracyjnegomały słoiczek
grzybów leśnych w zalewie z
octu.Wykonanie:
Marchew,
ziemniaki,
seler oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić.
Ziemniaki są lepsze kiedy są ugotowane w mundurkach, ale ... jak ugotujemy wszystko razem, to zaoszczędzimy mnóstwo czasu.
Jajka wstawić do zimnej
wody, zagotować i trzymać we wrzącej wodzie przez około 6 minut. Wystudzić i obrać.
Ogórki obrać ze skórki, pokroić drobno, odsączyć nadmiar
wody.
Groszek,
kukurydzę,
grzyby - odsączyć,
grzyby pokroić.Warzywa rozdrobnić nożem na małe kawałki, podobnie
jajka.Wszystkie w/w składniki połączyć w dużym naczyniu, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dołożyć łyżkę lub dwie
musztardy, oraz
majonez. Delikatnie ale bardzo dokładnie całość wymiaszać.***Moja teściowa
daje do sałatki jarzynowej tylko
marchew,
ziemniaki,
seler i
korniszony. Też jest dobra :)