Wykonanie
To fantastyczne danie jednogarnkowe (bo nazwanie tej potrawy zupą byłoby niesprawiedliwe), pochodzi z książki Nigellissima Nigelli Lawson. Przepis odrobinę zmodyfikowałam, ilość jest wystarczająca na sycący posiłek dla 6-8 osób (w zależności od apetytów).
Składniki
OliwaCzosnekKilka gałązek
tymianku400g
mrożonego zielonego groszku2
poryŁodyga selera naciowego2
cukinie200g
zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej)
Sól2 puszki drobnej
białej fasoli500g tortelloni z
ricottą i
szpinakiemPęczek
bazylii40g
parmezanuPrzygotowaniePokrój
pory i
selera w cienkie plasterki,
cukinię w drobną kostkę.Zetrzyj
parmezan na drobnych oczkach.Rozgrzej
oliwę w dużym garnku z grubym dnem, dodaj wyciśnięty przez praskę
czosnek i listki
tymianku.Wsyp
groszek, przemieszaj. Dodaj
pory,
selera,
cukinie i zieloną
fasolkę.Wlej 2 litry zimnej
wody, dopraw
solą, przykryj i zaczekaj aż się zagotuje.Zdejmij pokrywkę i gotuj 10 minut, aż warzywa będą miękkie.Odlej 3 chochle zupy – więcej warzyw niż płynu – i odlej do dużej miski.Do garnka dodaj odsączoną
białą fasolkę, zagotuj.Dodaj tortelloni i ponownie zagotuj. Wyłącz palnik.Do miski z odlaną zupą dodaj
bazylię i
parmezan i zmiksuj.Przełóż z powrotem do garnka i wymieszaj z resztą zupy.Odczekaj 10-15 minut i podawaj.Smacznego!