ßßß Cookit - przepis na Zielone minestrone z tortelloni

Zielone minestrone z tortelloni

nazwa

Wykonanie

To fantastyczne danie jednogarnkowe (bo nazwanie tej potrawy zupą byłoby niesprawiedliwe), pochodzi z książki Nigellissima Nigelli Lawson. Przepis odrobinę zmodyfikowałam, ilość jest wystarczająca na sycący posiłek dla 6-8 osób (w zależności od apetytów).
Składniki
Oliwa
Czosnek
Kilka gałązek tymianku
400g mrożonego zielonego groszku
2 pory
Łodyga selera naciowego
2 cukinie
200g zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej)
Sól
2 puszki drobnej białej fasoli
500g tortelloni z ricottą i szpinakiem
Pęczek bazylii
40g parmezanu
Przygotowanie
Pokrój pory i selera w cienkie plasterki, cukinię w drobną kostkę.
Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku z grubym dnem, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i listki tymianku.
Wsyp groszek, przemieszaj. Dodaj pory, selera, cukinie i zieloną fasolkę.
Wlej 2 litry zimnej wody, dopraw solą, przykryj i zaczekaj aż się zagotuje.
Zdejmij pokrywkę i gotuj 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odlej 3 chochle zupy – więcej warzyw niż płynu – i odlej do dużej miski.
Do garnka dodaj odsączoną białą fasolkę, zagotuj.
Dodaj tortelloni i ponownie zagotuj. Wyłącz palnik.
Do miski z odlaną zupą dodaj bazylię i parmezan i zmiksuj.
Przełóż z powrotem do garnka i wymieszaj z resztą zupy.
Odczekaj 10-15 minut i podawaj.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/10/zielone-minestrone-z-tortelloni