Wykonanie
Pin It
Serdecznie zapraszam na relację z warsztatów kulinarnych, na których wraz z innymi blogerami, miałam przyjemność gotować wraz z Sebastianem Olma. Gwiazdą warsztatów był
kurczak kukurydziany.
7 listopada na zaproszenie firmy Drosed
brałam udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem: Poznajmy się, jestem kukurydziany ! Warsztaty kulinarne odbyły się w warszawskim studio Cook up, a prowadzącym był zwycięzca drugiej edycji Top Chef.Kukurydziany pochodzi z mazowieckiej wsi, jest karmiony wyłącznie paszą na bazie
kukurydzy. Ma dostęp do naturalnego światła i może swobodnie poruszać się po kurniku. Jego
mięso ma delikatny złoty odcień i lekko słodkawy smak.
Zanim ruszyliśmy z warsztatami przedstawicielka Grupy Drosed opowiedziała nam o historii firmy, o głównych obszarach jej działalności, oraz o tym jak jest hodowany
kurczak kukurydziany.
W trakcie warsztatów uczyliśmy się jak prawidłowo podzielić
tuszkę kurczaka. Jak się okazuje wcale to nie jest takie trudne.
Część uczestników warsztatów tylko się przyglądała, a niektórzy bardzo ciężko pracowali ucierając pyszny domowy
majonez :-).
W czasie warsztatów przygotowaliśmy dwa dania:-
pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z
lubczykiem, smażonym karmelizowanym
pasternakiem i sosem
śmietanowo-
kasztanowym z
kardamonem.- pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym
sosem barbecue podane z
sałatką coleslaw z domowym
majonezemPo przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją, wszyscy wspólnie siadamy do degustacji naszych potraw. Mogliśmy też spróbować pysznego rosołu, który od początku warsztatów pyrkotał na kuchenkach.Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik z musem korzenno-
śliwkowym.