Wykonanie
Jedna z moich ulubionych
sałat. Głównie ze względu na prostotę wykonania. Bardzo sycąca. Z gatunku tych, które komponuje się dopiero na talerzu i je na świeżo. Dlatego też nie podaję poniżej dokładnej ilości składników - tak naprawdę każdy stworzy ją wedle własnych potrzeb i smaków.Smakowita z ciepłym
pieczywem czosnkowym... Mniam!Co będzie potrzebne?
sałata lodowapodwójna
pierś kurczaka (pokrojona w małą kostkę)
ser żółty wędzony (używam Ramzesa)prażona
cebulamajonezkwaśna
śmietana (może być też
jogurt)
sos barbecue (używam sosu firmy
Winiary w plastikowym opakowaniu z "korkiem"; dobry i sprawdzony jest także sos BBQ firmy HP - oczywiście sos można zrobić też samemu; w najbliższym czasie postaram się zamieścić przepis)+ garnek, miseczki, tarkaJak to zrobić?Każdy ze składników wykładamy do osobnej miseczki.
Sałatę rwiemy na kawałki.Pokrojoną
pierś kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem
kostki rosołowej. Odcedzamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ser trzemy na grubych oczkach.Sos przygotowujemy w proporcjach 1:1:0.2 (
majonez,
śmietana, sos BBQ). Ilość sosu BBQ jest sugerowana. Można dodać więcej - zależy od indywidualnego smaku. Dokładnie mieszamy.Na talerz wykładamy garść
sałaty, nieco
kurczaka, posypujemy garstką
sera i
cebulką. Podlewamy sosem. Mieszamy. Jemy.Smacznego! :-)