ßßß
Jedna z moich ulubionych sałat. Głównie ze względu na prostotę wykonania. Bardzo sycąca. Z gatunku tych, które komponuje się dopiero na talerzu i je na świeżo. Dlatego też nie podaję poniżej dokładnej ilości składników - tak naprawdę każdy stworzy ją wedle własnych potrzeb i smaków.Smakowita z ciepłym pieczywem czosnkowym... Mniam!Co będzie potrzebne?sałata lodowapodwójna pierś kurczaka (pokrojona w małą kostkę)ser żółty wędzony (używam Ramzesa)prażona cebulamajonezkwaśna śmietana (może być też jogurt)sos barbecue (używam sosu firmy Winiary w plastikowym opakowaniu z "korkiem"; dobry i sprawdzony jest także sos BBQ firmy HP - oczywiście sos można zrobić też samemu; w najbliższym czasie postaram się zamieścić przepis)+ garnek, miseczki, tarkaJak to zrobić?Każdy ze składników wykładamy do osobnej miseczki.Sałatę rwiemy na kawałki.Pokrojoną pierś kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzamy. Zostawiamy do ostygnięcia.Ser trzemy na grubych oczkach.Sos przygotowujemy w proporcjach 1:1:0.2 (majonez, śmietana, sos BBQ). Ilość sosu BBQ jest sugerowana. Można dodać więcej - zależy od indywidualnego smaku. Dokładnie mieszamy.Na talerz wykładamy garść sałaty, nieco kurczaka, posypujemy garstką sera i cebulką. Podlewamy sosem. Mieszamy. Jemy.Smacznego! :-)
