Wykonanie
Pin It
Ta najprostsza zapiekanka makaronowa z
szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy
szynkę zastępowały
parówki i polewało się wszystko
keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas.Czas przygotowania : 45 minutSkładniki:400 g
makaronu, u mnie rurki300 g dobrej
wędzonej szynki300 g starego
żółtego sera400 g
jogurtu typu greckiego200 g
śmietany 18 %2
jajkapieprz2 łyżeczki
suszonego oregano2 łyżeczki suszonej
bazyliiew.
sól morskamasło do posmarowania naczynia
Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski.
Ser ścieramy na grubej tarce.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta, ale skracamy czas gotowania o 3 minuty.
Makaron musi być na prawdę al dente.
Makaron odcedzamy zasłaniając garnek pokrywką, zostawiając jednak ze 2-3 łyżki
wody z gotowania. Do
makaronu dodajemy
szynkę,
ser,
jogurt i
śmietanę wymieszane z
jajkami i
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli
wędlina jest słona,
makaronu nie trzeba już solić.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, przekładamy do niego
makaron. Naczynie przykrywamy i zapiekamy około 30 minut.