ßßß
Ta najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas.Czas przygotowania : 45 minutSkładniki:400 g makaronu, u mnie rurki300 g dobrej wędzonej szynki300 g starego żółtego sera400 g jogurtu typu greckiego200 g śmietany 18 %2 jajkapieprz2 łyżeczki suszonego oregano2 łyżeczki suszonej bazyliiew. sól morskamasło do posmarowania naczynia
Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta, ale skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę al dente. Makaron odcedzamy zasłaniając garnek pokrywką, zostawiając jednak ze 2-3 łyżki wody z gotowania. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli wędlina jest słona, makaronu nie trzeba już solić.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego makaron. Naczynie przykrywamy i zapiekamy około 30 minut.