Wykonanie
Przyrządza się je w ramequinach, które są nam powszechnie znane chociażby z sufletów czy z crèmes brûlées.
Jajko można zapiekać na rożne sposoby, ja uczyniłam to w sposób bardzo prosty, dodając jedynie
zółty ser.Proporcje dla dwóch osób.Zapraszam.Składniki:2
jajka (dobrej jakości)30 g
masła40 g
sera zółtego50 ml
śmietany kremówkisól morskapieprzWykonanie:Ramequingi wewnątrz wysmarować
masłem. Szczyptą
soli i
pieprzu oprószyć dno, wbić
jajko do środka, dodać po 2-3 łyżki do każdego pojemniczka
śmietanki kremówki i zetrzeć na dużych oczkach ulubiony
ser zółty (po jednej łyżce). Piec w temperaturze 200 stopni około 10 minut w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy gorącą
wodą.Podawać z grzankami.
Smacznego.