ßßß Cookit - przepis na Oeuf cocotte - Jajko zapiekane

Oeuf cocotte - Jajko zapiekane

nazwa

Wykonanie

Przyrządza się je w ramequinach, które są nam powszechnie znane chociażby z sufletów czy z crèmes brûlées.
Jajko można zapiekać na rożne sposoby, ja uczyniłam to w sposób bardzo prosty, dodając jedynie zółty ser.
Proporcje dla dwóch osób.
Zapraszam.
Składniki:
2 jajka (dobrej jakości)
30 g masła
40 g sera zółtego
50 ml śmietany kremówki
sól morska
pieprz
Wykonanie:
Ramequingi wewnątrz wysmarować masłem. Szczyptą soli i pieprzu oprószyć dno, wbić jajko do środka, dodać po 2-3 łyżki do każdego pojemniczka śmietanki kremówki i zetrzeć na dużych oczkach ulubiony ser zółty (po jednej łyżce). Piec w temperaturze 200 stopni około 10 minut w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy gorącą wodą.
Podawać z grzankami.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/11/oeuf-cocotte-jajko-zapiekane.html