Wykonanie
Na weekendowe śniadanie frittata z dojrzałymi
pomidorami, świeżą
bazylią i chrupkimi
kurkamiSkładniki:8 małych
jajek lub 6 dużych4 małe
pomidory1/2 szklanki
mleka100 g
żółtego sera (gouda)150 g
kurek50 g
masłagarść świeżych liści
bazyliisól morskapieprzWykonanie:
Kurki obieramy i opłukujemy pod bieżącą
wodą, osuszamy, większe
grzyby kroimy na mniejsze części.
Pomidory zaparzamy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy wzdłuż na ćwiartki. Odstawiamy.
Jajka rozbełtujemy w misce z
mlekiem,
solą,
pieprzem i potartym
serem. Na patelni (z rączką, która można wstawić do piekarnika) rozpuszczamy
masło, dodajemy
kurki i smażymy ok. 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną, na wierzchu rozkładamy
pomidory i liście
bazylii. Frittatę smażymy 2 minuty, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 15 -16 minut.Smacznego!