Wykonanie
Składniki:5 dużych
jajek2 małe
pomidory4-5 plastrów ulubionej
szynki1/2 szklanki
mleka100 g
żółtego sera (gouda)garść świeżych liści
bazyliisól morskapieprzWykonanie:
Pomidory zaparzamy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grubsze plastry.
Szynkę kroimy w paski szerokości ok.1 cm. Odstawiamy.
Jajka rozbełtujemy w misce z
mlekiem,
solą,
pieprzem i potartym
serem. Na patelni (z rączką, która można wstawić do piekarnika) rozpuszczamy
masło, wrzucamy
szynkę i wlewamy masę jajeczną, na wierzchu rozkładamy
pomidory i liście
bazylii (liscie lekko zatapiamy w
masie, aby się nie spiekły). Frittatę smażymy 2 minuty, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 15 -16 minut.Smacznego!