Składniki (na 2 porcje):1 spory burak lub 2 mniejsze1 awokado1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)1 łyżka jagód goi1 łyżka pestek dyni1 łyżka ziarenek sezamuszczypta soli lub 1/2 łyżki sosu sojowegoodrobina pieprzy cayenneDressing1 łyżka tahini1 łyżka oliwy z oliweksok z 1/2 cytryny1 łyżeczka miodu (lub np. syropu z granatów)ewentualnie trochę soli i pieprzuewentualnie odrobinę wodyPrzygotowanie :Buraczki pieczemy: zawijamy w folię, można dodać odrobinę oliwy, soli i piec w 200 stopniach przez około 1 godzinę (w zależności od wielkości buraków) aż będą miękkie. Ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do miski.Awokado obrać pokroić w kostkę i dodać do miski.Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu (z reguły 1:2 komosa, woda około 12-15 minut gotowania), doprawić sosem sojowym i pieprzem cayenne oraz dodać jagody goji. Kaszę dodać do awokado i buraczków.Wszystkie składniki dressingu zmieszać ze sobą, doprawić do smaku i ewentualnie dodać trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Pestki dyni i sezam uprażyć kilka minut na gorącej i suchej patelni (tylko do czasu aż się lekko zrumienią).Sałatkę polać sosem i posypać pestkami z dyni i sezamem, wymieszać dokładnie przed jedzeniem!