Wykonanie
Nie pamiętam jak smakują pierniczki ikeowskie, znam za to smak cienkich
imbirowych ciastek szwedzkiej sieciówki i – idąc tropem „jak jedno dobre, to i reszta”, spodobał mi się pomysł pobawienia się w skandynawska piekarnię. Pierniczki sprzedawane w Ikei i te pieczone w domu NIGDY nie wyjdą takie same. Nie twierdzę, że któreś są lepsze, któreś gorsze. Chodzi mi o samą różnicę – że takowa jest. W domu mam inny piekarnik, inaczej mieszam i zagniatam ciasto.W Ikei, jak się domyślam, przy hurtowej sprzedaży (hurtowej, czyli na pewno większej niż ja na święta), pierniczki są inaczej wyrabiane (maszynowo, w wielkim bębnie składniki mieszają wielkie łopaty), pieczone (na taśmie przesuwającej się pod piecem?) i wreszcie – inaczej się je suszy, żeby do pudełek nie trafiały gorące, ale już ostudzone. Domyślam się tego dzięki naoglądaniu się programów o tym, jak robi się w dużych zakładach m.in. pianki marsmallow,
herbatniki z
czekoladą,
chleb,
chipsy,
chrupki kukurydziane, żelki, lizaki… Polecam Discovery ze swoim Jak to jest zrobione :)
Pierniczki ślicznie pachną. I są pyszne. Przepis znalazłam na blogu UPL . Z podanych składników wychodzi bardzo dużo pierników – ok.. 500. Ja z połowy proporcji upiekłam 5 blach świątecznych
ciastek.
Składniki:300 g
miodu300 g
cukru trzcinowego350 g
masła300 g
śmietanki kremówki1,5 łyżki stołowej
imbiru1,5 kg
mąki - według mnie trochę mniej1,5 łyżki
cynamonu1 łyżka
goździków1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soliPrzygotowanie:
Miód,
cukier,
masło i
przyprawy wymieszaj w kąpieli
wodne j lub w małym rondelku, podgrzewając bardzo powoli. Po połączeniu się składnikow zdejmij rondelek z ognia i przestudź. Dodaj
śmietankę a następnie stopniowo
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli.
Mąkę dodawaj powoli - mnie wystarczyła mniejsza ilość niż podana w przepisie. Ciasto ma być zwarte, plastyczne i nie klejące się - coś jak plastelina.Gotowe zawiń w folię i włóż do lodówki - powinno tam spędzić co najmniej 24 godziny, wtedy nabierze aromatu. Na następny dzień rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Wykrawaj pierniczki, w razie potrzeby podsyp stolnicę
mąką. Piecz 12-15 minut w 175 o C.Można je polukrować, posypać
cukrem pudrem, ozdobić
bakaliami lub posypką lub zostawić bez upiększeń – jak chyba robią w oryginale.