ßßß
Dokładnie za tydzień obchodzone są walentynki i z tej okazji przygotowałam dla Was propozycję obiadu/kolacji, którą możecie wykorzystać właśnie tego dnia.Długo się zastanawiałam co powinno być głównym składnikiem takiej kolacji,ale po namyśle padło na krewetki, których w zasadzie nigdy wcześniej nie jadłam !Na szczęście potrawa mi się udała, moja druga połówka bardzo sobie chwaliła...także jest dobrze !Kilka słow o wartości odżywczej krewetek:źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka,krewetki sa lekkostrawne i niskokaloryczne,zawierają witaminy z grupy B, jod, selen, wapń i fluor.Składniki :krewetki koktajlowe- 250gpapryka- 1/2 sztuki (ok. 100g)mleczko kokosowe- 2 łyżeczkipietruszka nać- 4 łyżeczki (ok. 24g)mąka pełnoziarnista- 1 łyżkaolej- 1 łyżkawoda- 2 łyżkibazyliaoreganopapryka słodkapieprzsólczosnek- 3 ząbkimakaron spaghetti pełnoziarnisty-140gPrzepis:Krewetki odmrozić, wypłukać, wsypać do miski i dodać przyprawy,mąkę, wodę, drobno pokrojoną natkę pietruszki, olej i mleczko kokosowe- wymieszać i zostawić na pół godziny.Paprykę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę- dodać do krewetek. Po poł godzinie krewetki należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Makaron ugotować i odcedzić, podawać z krewetkami.Jedna porcja dostarcza:B-32 , 5 g T-9 g W- 67g E- 474 kcal WW- 7
'LegendaB - białkoT - tłuszczeW - węglowodanyE - energiaWW - Wymiennik węglowodanowyŁączna liczba wyświetleńPartnerstwoO mnieMarzena
D ietetyczka starająca się przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, smakosz słodkich wypieków, lubiący spędzać czas odkrywając nowe smaki.W mojej kuchni można poczuć zarówno zapachy potraw dietetycznych jak i niedietetycznych.Chciałabym się z Państwem dzielić pomysłami na zdrowe i smaczne potrawy oraz udowodnić, że prawidłowe odżywianie może być proste i przyjemne.Od jakiegoś czasu na blogu nie znajdziecie cukru i białej mąki, które na stałe wyeliminowałam ze swojej kuchni/diety ;)Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Kontakt:E-mail: [email protected]