Wykonanie
W dzieciństwie
szpinak był dla mnie zieloną papką przypominająca trawę na talerzu, dopiero n a studiach poznałam jego smak i go pokochałam. Od tej
pory często pojawia się w mojej kuchni w coraz to nowszych kombinacjach :)Kilka słów o
szpinaku :
Szpinak zawiera składniki mineralne takie jak żelazo biorące udział w produkcji czerwonych krwinek, magnez wpływajacy korzystnie na układ nerwowy oraz potas obniżajacy ciśnienie tętnicze
krwi. Zawarty w
szpinaku kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej
płodu.Posiada również działanie przeciwutleniające.Jest warzywem niskokalorcznym,100g dostarcza jedynie 16 kcal.Składniki :Mrożony lub
świeży szpinak- 500g
Śmietana 30% (kremówka) lub
serek mascarpone- 250g
Czosnek, 5 ząbków
Pierś z kurczaka- 0,5kg
Makaron penne- 400g
OlejGałka muszkatołowaPieprzPrzyprawa warzywnaPrzepis:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać
przyprawą warzywną smażyć na
oleju, aż do zarumienienia.
Mięso zdjąć z patelni i wrzucić na nią
mrożony szpinak. Smażyć, aż do odparowania
wody.W
między czasie,
czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z
gałką muszkatołową.
Czosnek lekko podsmażyć, połączyć ze
szpinakiem. Dodać do tego
śmietanę,
przyprawę warzywną,
pieprz. Na końcu dodać kawałki
kurczaka i wymieszać, chwilę smażyć.Ugotować
makaron, odcedzić i dodać do
makaronu sos z
kurczakiem, wszystko wymieszać, gotując na małym ogniu.Ilość porcji: 4Jedna porcja zawiera :B-29g T- 24 g W-84g E- 650 kcal WW- 8