Wykonanie

Kilka dni temu po długich przemyśleniach i przeglądnięciu tysiąca przepisów w internecie, a w zasadzie zdjęć, w końcu stałam się posiadaczką blachy na tartę :) i choć obawy były wielkie, a wybór ogromny, na pierwszy rzut poszła
tarta jabłkowa z
budyniem.Oczywiście jak to za pierwszym razem, nie bardzo wiedziałam jak się do tego zabrać, dlatego zasugerowałam się przepisem ze strony http://pasjakobiety.blogspot.com/2013/03/tarta-jabkowo-budyniowa.html, trochę go modyfikując, dodając coś od siebie, no i wyszło. Teraz już wiem, że tarty będą u mnie gościły częściej.Składniki:* Na spód tarty– 150g
margaryny– 1 łyżka
cukru pudru– 1 łyżka
śmietany 18%– 250g
mąki– 1 łyżka
cukru waniliowego– 1
jajko* Na nadzienie– 2 budynie
waniliowe ( jeśli są bez
cukru to + 3 łyżki
cukru )– 600ml
mleka– 3 duże
jabłka– szczypta
kakao do posypaniaPrzygotowanie:* Najpierw ciasto. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier puder i
waniliowy, dodajemy zimne, twarde, posiekane
masło,
śmietanę i
jajko. Ugniatamy rękoma.* Formujemy z ciasta kulkę i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie włączamy piekarnik na 180 st. i wałkujemy ciasto na placek, podsypując odrobiną
mąki.* Wylepiamy nim formę do tarty., nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13 minut.* Czas na
budyń. 400ml
mleka gotujemy a w 200ml rozpuszczamy 2 budynie. Jeśli są bez
cukru, to dodajemy 3 łyżki
cukru. Dalej przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odkładamy
budyń do przestygnięcia.* Ciasto wyjmujemy z piekarnika po 13 minutach pieczenia, wylewamy na nie wcześniej przygotowany i lekko przestygnięty
budyń, obieramy
jabłka, kroimy w ćwiartki a następnie plasterki, układamy na budyniu, posypujemy odrobiną
kakao ( lub
cynamonem jeśli ktoś lubi ) i wkładamy do piekarnika jeszcze na 30 minut.* Gotowe, upieczone ciasto odstawiamy gdzieś by przestygło, a
potem wkładamy do lodówki na godzinę, dwie by
budyń całkowicie stężał. Smacznego!




Kategorie: