Wykonanie
Sushi jest modne w Polsce od jakiegoś czasu. Jednak nie wszyscy jadają i lubią surową
rybę. Najlepszym sposobem na wprowadzenie w świat tej japońskiej przekąski jest zaserwowanie gościom
uramaki zushi z pieczonym
łososiem albo z pieczonym
kurczakiem. To moje dwa sprawdzone przepisy, które zawsze wprawiają znajomych w kulinarny błogostan. Do sushi z pieczonym
kurczakiem dodajemy jeszcze
ogórka,
awokado rukolę oraz
majonez. Natomiast do
uramaki zushi z pieczonym
łososiem awokado,
rukolę i
majonez. Miłego zawijania!ugotowany
ryż (sposób przygotowania
ryżu do sushi można znaleźć tutaj)
łosośpierś z kurczakaogórekawokadorukolamajonezwasabi
sól,
pieprz, sanshōprażone ziarna
sezamuBierzemy filet z
łososia i oddzielamy
mięso od skóry, a następnie kroimy je na paski o szerokości około 1 centymetra.
Mięso podsmażamy na patelni doprawiając je
solą i sanshō .
Pierś z kurczaka kroimy na około 1 centymetrowe paski i tak jak w przypadku
łososia podpiekamy je na patelni, tym razem doprawiając je jedynie
solą i
pieprzem.
Ogórka kroimy na cienkie, długie słupki (należy pamiętać o wykrojeniu gniazda nasiennego).
Rukolę myjemy i osuszamy. Aby przygotować
uramaki zushi, musimy najpierw okręcić matę do zwijania sushi folią spożywczą. Zapobiegnie to przyklejaniu się
ryżu do maty. Arkusz
glonów układamy na macie (tutaj nie ma za bardzo znaczenia, którą stroną gdyż i tak całe
glony zostaną ukryte w środku) równo z dolną krawędzią maty (czyli tą bliżej nas) i pokrywamy cały cienką, ale zwartą warstwą
ryżu.
Potem ryż posypujemy prażonym jasnym
sezamem i delikatnie dociskając ziarenka tak, by przykleiły się do
ryżu. Arkusz odwracamy tak, aby u góry znajdowały się
glony. Następnie około 3-4 cm od dołu, przez całą szerokość nakładamy pasek wasabi oraz
majonezu i układamy składniki. Później zwijamy
uramaki zushi przy pomocy bambusowej maty ściskając je mocno, ale tak, by nie wyszły
bokiem składniki. Kroimy na 8 kawałków (przy pomocy bardzo
ostrego noża).
