ßßß Cookit - przepis na KuchniokracjaKuchniokracja

KuchniokracjaKuchniokracja

nazwa

Wykonanie

16 grudnia, 2013 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
I kolejne nawiązanie do piernika . Tym razem zapraszam na korzenne babeczki z kremem kakaowym.
Świąteczne babeczki korzenne z kremem kakaowym – przepis (12 babeczek o średnicy 5 cm):
270 g mąki pszennej
130 g cukru + 30 g cukru
170 g jogurtu naturalnego
12 g masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek przyprawy korzennej
2-3 płaskie łyżki kakao
150 g mascarpone
200 g śmietany kremówki
posypka
Masło rozpuszczamy w misce po czym dodajemy do niego jajka, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz jogurt. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę i lekko mieszamy. Przekładamy masę papilotek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20-23 minuty. Po wyjęciu z piekarnika babeczki zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy z 30 gramami cukru. Następnie dodajemy mascarpone i kakao. Dokładnie mieszamy. Przy pomocy szprycy lub łyżki nakładamy krem na babeczki. Na koniec posypujemy babeczki posypkami.
Podobne wpisy
Świąteczne babeczki z makiem i suszoną śliwką ozdobione lukrem plastycznym
Krem piernikowy
Babeczki herbaciane z szarym kremem sezamowym
Delikatny mus czekoladowy z chilli
Rolada biszkoptowa makowiec
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/swiateczne-babeczki-korzenne-z-kremem-kakaowym