Wykonanie
W zeszłym tygodniu byłam trochę zabiegana. W takich momentach wybieram potrawy, które można szybko przygotować, łatwo odgrzać i podać na różne sposoby. Tym razem padło na risotto z
kurczakiem oraz dużą ilością warzyw. Najlepiej smakuje świeże, ale nadaje się również do zapiekania w piekarniku z dodatkową ilością
sera czy odgrzewania na patelni z odrobiną
masła ziołowego. A przede wszystkim to świetna alternatywa dla dań instant.Risotto rozmaitości – przepis:300 g
ryżu do risotto900 ml
bulionu warzywnego250 g
pieczarekmała
pierś z kurczaka1 duża
cebulapół małej
cukinii1 mała
paprykaser do posypania (ulubiony lub
parmezan)
sól,
pieprz,
oregano,
tymianekCebulę kroimy w kostkę,
pierś kurczaka również kroimy w kostkę. Oba składniki wrzucamy na rozgrzaną
oliwę (danie robimy w dość wysokim garnku). Kiedy
cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Później wsypujemy
ryż, po czym podsmażamy go przez około minutę dokładnie mieszając. Na sam koniec zalewamy wszystko
bulionem i przyprawiamy. Gotujemy przez 20-25 minut mieszając co jakiś czas. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy
cukinię w plasterkach i drobno pokrojoną
paprykę. Przed podaniem risotto posypujemy
serem.