Wykonanie
W tym roku dopiero pierwszy raz zabrałam się za
kurki. To jedne z moich ulubionych
grzybów, ale jakoś wcześniej zawsze obiad kończył się bez nich. W najbliższym czasie na pewno nadrobię zaległościNa pierwszy ogień poszła quiche, w której małe, żółte
grzybki znalazły się w towarzystwie
cukinii oraz
natki pietruszki.Quiche ze
szparagami,
kalarepą,
bakłażanem,
botwinką – przepis:Spód:300 g
mąki100 g
masła1
jajkosól, 2 łyżeczki
pieprzuMasło rozpuszczamy w misce. Dodajemy
mąkę,
jajko,
pieprz,
sól i dobrze wygniatamy. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy (o średnicy 28 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie spód pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Nadzienie:200 g
kurek1 średnia
cukinia1
cebulapęczek
natki pietruszki350 g
śmietany 12%1
jajko1 łyżka
masłasól, cząber,
pieprzKurki myjemy i wrzucamy do garnka. Obgotowujemy je przez 10 minut po czym odcedzamy je i osuszamy. Na rozgrzane
masło wrzucamy posiekaną w kostkę
cebulę i drobno posiekane obgotowane
kurki. Całość podsmażamy przez 5-8 minut. Minutę przed końcem dodajemy pokrojoną w półksiężyce
cukinię oraz posiekaną
natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na podpieczony spód. W miseczce mieszamy
śmietanę z
jajkiem i przypawani. Mieszaniną zalewamy warzywne nadzienie. Quiche pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno.