Wykonanie
Nie ma jak rozpocząć nowy tydzień porządnym, treściwym śniadaniem. Wprawdzie bardzo lubię kanapki z dużą ilością warzyw, ale
Pork Belly Cubano urzekło mnie swoją
mięsną prostotą. Danie pochodzi z
Oregonu. Stan ten obecnie jest ważnym miejscem na kulinarnej
mapie Ameryki, jeśli chodzi o
mięso. Nawet jego stolicę pieszczotliwie nazywa się Porkland, czyli „kraina wieprzowiny”. Nieodłącznym elementem krajobrazu Portland są też food carts serwujące specjały z różnych zakątków świata.4 średnie ciabaty (albo 2 duże)300 g
surowego boczku pokrojonego w cienkie plastry8 plasterków
wędzonej szynki8 plasterków
sera żółtegoczosnek marynowany2 łyżki melasy1/4 łyżeczki
chilli1/4 łyżeczki ziaren
koprumajonezmusztarda (najlepiej American yellow
mustard)
sól,
oliwa z oliwekMięso wrzucamy do miski, dodajemy
oliwę,
sól,
chilli, ziarna
kopru oraz melasę. Dokładnie mieszamy, zaklejamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Boczek podsmażamy na patelni. Ciabaty kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku. Na spód ciabaty układamy plastry
szynki wędzonej,
sera,
boczku, marynowany
czosnek pokrojony w plasterki. Całość doprawiamy
majonezem i
musztardą.