Wykonanie
Doskonała do kanapek oraz
wafli ryżowych. Warto od czasu do czasu zamienić pasztety,
serki czy pasty kupowane w sklepach na coś domowego, zdrowszego ;-) Roboty przy tym wiele nie ma, a jaka satysfakcja. Sama raczej nie kupuję tego typu rzeczy, bo i
chleb jem tylko od czasu do czasu (czyli jak mam chwilę, żeby go upiec) ale tym wszystkim, którzy są fanami gotowych past czy pasztetów polecam ten przepis. Małymi kroczkami można nawrócić się na zdrowszą
drogę życia ;-)Składniki:1 szklanka
ciecierzycy3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliweksól do smakuWykonanie:
Ciecierzycę moczymy przez 10-12 h lub po prostu całą noc - zalewamy
wodą wieczorem, rano wymieniamy
wodę na świeżą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez pierwsze 30 min, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 30-40 min pod przykryciem. Odcedzamy, studzimy. Następnie w naczyniu umieszczamy
ciecierzycę, pokrojony drobno
czosnek,
oliwę,
sól i miksujemy blenderem na gładką masę. Pasta gotowa, smacznego!
Na kanapkach pasta smakuje też dobrze z dodatkiem
musztardy :-)