ßßß Cookit - przepis na Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Doskonała do kanapek oraz wafli ryżowych. Warto od czasu do czasu zamienić pasztety, serki czy pasty kupowane w sklepach na coś domowego, zdrowszego ;-) Roboty przy tym wiele nie ma, a jaka satysfakcja. Sama raczej nie kupuję tego typu rzeczy, bo i chleb jem tylko od czasu do czasu (czyli jak mam chwilę, żeby go upiec) ale tym wszystkim, którzy są fanami gotowych past czy pasztetów polecam ten przepis. Małymi kroczkami można nawrócić się na zdrowszą drogę życia ;-)
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę moczymy przez 10-12 h lub po prostu całą noc - zalewamy wodą wieczorem, rano wymieniamy wodę na świeżą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez pierwsze 30 min, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 30-40 min pod przykryciem. Odcedzamy, studzimy. Następnie w naczyniu umieszczamy ciecierzycę, pokrojony drobno czosnek, oliwę, sól i miksujemy blenderem na gładką masę. Pasta gotowa, smacznego!
Na kanapkach pasta smakuje też dobrze z dodatkiem musztardy :-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/10/pasta-z-ciecierzycy.html