Wykonanie
Niestety, wakacje zbliżają się ku końcowi, a wszystkich czeka szybszy lub późniejszy powrót do stałych obowiązków. Pozytywnymi oznakami nadchodzącej jesieni są dojrzałe warzywa oraz
owoce, które można przerobić na przepyszne dania. Korzystając z dobrodziejstwa
bakłażanów,
cukinii i
papryki przygotowałam kolejną aromatyczną pastę kanapkową .1 duży
bakłażan1 mała
cukinia1
papryka czerwonapół pęczka
natki pietruszki5-8 łyżek
oliwy z oliweksól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
estragonBakłażana myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go na 1,5 centymetrowe plasterki. Podobnie robimy z
cukinią, ale jej nie obieramy ze skórki.
Paprykę kroimy w dość grube paski. Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy upieczone kawałki
bakłażana,
cukinii,
paprykę (po upieczeniu obieramy ją ze skórki),
sól,
pieprz,
oliwę z oliwek oraz
przyprawy. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową albo dip do maczania
krakersów.