ßßß Cookit - przepis na Młode ziemniaki, cukinia, por, cebula i kolendra

Młode ziemniaki, cukinia, por, cebula i kolendra

nazwa

Wykonanie

Lubię młode ziemniaki . Do szparagów, do młodych warzyw, pieczone. Najczęściej podaje je w mundurkach. Dziś zapraszam na talarki gotowane z warzywami.
5-6 średnich młodych ziemniaków
1 mała cukinia
1 cebula
1 mały por
1 łyżka tłuszczu z pieczeni lub smalcu
sól, pieprz, kurkuma, oregano
Ziemniaki kroimy w plasterki o grubości około 5-6 mm. Układamy plasterki na patelni, zalewamy je wodą, tak by znajdowały się tuż pod jej powierzchnią, solimy i gotujemy na dość mocnym ogniu. Kiedy zostanie 1/3 wody dodajemy pora i cebulę pokrojoną w plasterki oraz tłuszcz z pieczeni. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w plastry cukinię. Przyprawiamy pieprzem, kurkumą i oregano. Całość przesmażamy, aż cukinia zrobi się miękka. Przed podaniem warzywa posypujemy świeżą posiekaną kolendrą.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/mlode-ziemniaki-cukinia-por-cebula-i-kolendra