Wykonanie
Lubię
młode ziemniaki . Do
szparagów, do
młodych warzyw, pieczone. Najczęściej podaje je w mundurkach. Dziś zapraszam na talarki gotowane z warzywami.5-6 średnich
młodych ziemniaków1 mała
cukinia1
cebula1 mały
por1 łyżka tłuszczu z pieczeni lub
smalcusól,
pieprz,
kurkuma,
oreganoZiemniaki kroimy w plasterki o grubości około 5-6 mm. Układamy plasterki na patelni, zalewamy je
wodą, tak by znajdowały się tuż pod jej powierzchnią, solimy i gotujemy na dość mocnym ogniu. Kiedy zostanie 1/3
wody dodajemy
pora i
cebulę pokrojoną w plasterki oraz tłuszcz z pieczeni. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w plastry
cukinię. Przyprawiamy
pieprzem,
kurkumą i
oregano. Całość przesmażamy, aż
cukinia zrobi się miękka. Przed podaniem warzywa posypujemy świeżą posiekaną
kolendrą.
