Wykonanie
Jagody mają w Idaho status
owoców stanowych i tak, jak
ziemniaki są szalenie popularne. Dziś pojawią się w formie ciasta.180 g
mąki60 g mała1 małe
jajko30 ml
oleju roślinnego1/4 łyżeczki
octu winnego250-300 g
jagód60-80 g
cukru20-30 g
skrobi kukurydzianejsok wyciśnięty z ćwiartki
cytryny1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejDo miski wsypujemy
mąkę. Dodajemy drobno posiekane
masło,
jajko,
olej i
ocet winny. Wyrabiamy (ciasto będzie się kruszyć). Formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
masłem. Większą część ciasta nakładamy na spód i rękami uklepujemy je, tak by powstał po bokach margines o wysokości około 1,5 centymetra. Spód podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Jagody myjemy, przebieramy i osuszamy. Suche
jagody mieszamy z
sokiem z cytryny. Do miseczki wsypujemy
cukier,
skrobię kukurydzianą,
gałkę muszkatołową i
cynamon. Dokładnie mieszamy. Mieszaniną przesypujemy
jagody, dokładnie mieszamy. Na zapieczony spód wysypujemy
jagody, wierzch zaś pokrywamy pozostałym
ciastem (tak by wyglądało, jak z kruszonką). Ciasto pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

