Wykonanie
Podczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów
jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej
wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy.
Ilość porcji: około 100 pierogówSkładniki:Ciasto :2 szklanki
mąki1
jajko1 łyżka
olejuGorąca
woda ( ale nie wrzątek)Farsz :1 litr
jagód½ szklanki
cukruZ
mąki,
jajka,
oleju i
wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi.
Wody dodajemy tyle ile wchłonie
mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy na blat, a pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Na każde z nich nakładamy około łyżeczki
jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę
mąki i układamy na blat. Robimy tak ze wszystkimi kółkami. Następnie bierzemy kolejną część ciasta i powtarzamy całość. Kiedy wszystkie pierogi są zlepione wstawiamy lekko osoloną
wodę. Do wrzątku wrzucamy kilkanaście pierogi i czekamy aż wypłyną. Wyciągamy i wrzucamy następną partie. Robimy tak ze wszystkimi pierogami. Podajemy od razu na ciepło ze
śmietaną i
cukrem. Smacznego.