Wykonanie
Składniki :4
jajka1 i 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
wody1/2 szklanki
mleka1 łyżka
oleju300 g
jagód1 łyżka
cukru +
cukier do posypania
śmietana 18 %Przygotowanie :
Jajka,
mąkę,
mleko i
wodę miksuję.Dodaję łyżkę
oleju i ponownie miksuję.Jeżeli ciasto wydaje się być za gęste dodaję jeszcze odrobinę
wody.Rozgrzewam patelnię z odrobiną
oleju (
potem już nie dodaję
oleju na patelnię).Smażę naleśniki.
Jagody dokładanie umyte, umieszczam w garnku, posypuję
cukrem i podgrzewam chwilę aż zaczną puszczać sok.Wyłączam gaz, nakrywam pokrywką.Na talerzu układam trzy naleśniki tak by nachodziły na siebie pośrodku.Na środek układam
jagody , składam naleśniki tak by powstała "paczuszka", polewam
śmietaną i posypuję
cukrem.