Witajcie w Nowym Roku! Moje kulinarne wyzwanie na 2015 to 50 znanych kanapek i 50 deserów rodem ze Stanów Zjednoczonych. Pomysł zrodził się podczas przeglądania rankingów najlepszych smakołyków z różnych stanów. Zaczynam od Alaski i burgera z halibutem . Jeśli ktoś ma ochotę dołączyć, to zapraszam do wspólnego gotowania. A za tydzień przeniesiemy się do stanu Waszyngton.4 bułki (do burgerów, kajzerki lub grahamki)4 grube plastry sera cheddar500 g filetów z halibuta1 cebulapieczona lub smażona papryka1 pomidorgęsta kwaśna śmietanasól, pieprz, oliwa z oliwekFilety z halibuta kroimy, tak by pasowały do bułki. Rybę grillujemy lub smażymy na oliwie z oliwek. Tuż przed końcem smażenia nakładamy na rybę plaster sera cheddar . Na połówkę bułki (świeżej lub podpieczonej) nakładamy filet z serem następnie dodajemy paprykę, cebulę, plaster pomidora. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, po czym polewamy gęstą kwaśną śmietaną. Kanapka występuje w różnych wersjach. Można do niej dodać jeszcze między innymi sałatę, sos tatarski czy salsę warzywną.