Wykonanie
Zimno, zimniej, bardzo zimno. Przy takiej pogodzie człowiek ma ochotę na coś ciepłego,
mięsnego oraz kalorycznego. Mimo iż uwielbiam sałatki, zimą lubię zjeść coś konkretnego, co
daje dużo energii. Zatem potrawą na dziś jest Fusilli Carbonara . Przepis na sos pochodzi z książki Kihon no itarian (Podstawy kuchni włoskiej), którą odziedziczyłam po znajomym, japońskim szefie kuchni.Fusilli Carbonara – przepis:200 g
makaronu fusilli (albo innego)200 g
bekonu1
cebula140 ml
śmietany2
żółtka300 ml
wody (zaczerpniętej z gotującego się
makaronu)
sólBoczek kroimy na niewielkie kawałki i podpiekamy na patelni. Następnie przerzucamy go do miseczki. Wstawiamy
makaron. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy
cebulę pokrojoną w
pióra. Gdy się podrumieni zalewamy ją
wodą i solimy. W misce dobrze mieszamy
żółtka ze
śmietaną. Kiedy
makaron jest już gotowy, wrzucamy go na patelnię, dodajemy
śmietanę z
żółtkami i dokładnie mieszamy. Po krótkiej chwili zestawiamy patelnię z ognia, po czym przekładamy
makaron do talerzy. Na wierzch nakładamy wcześniej upieczony
boczek. Całość możemy przyozdobić świeżymi
ziołami i posypać
parmezanem.