Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na kluski z
makiem. Nie jest to potrawa, która tradycyjnie pojawia się w moim domu na Święta, jednak każdego roku staram się przygotować coś nowego dla mojej rodziny. O kluskach z
makiem i innych wigilijnych deserach na bazie
maku dużo opowiadała mi babcia. Chcąc przywołać odrobinę jej wspomnień w zeszłym roku pokusiłam się o przygotowanie tego dania. Kluski z
makiem to staropolska potrawa wigilijna, najbardziej znana na Kaszubach i Pomorzu, ale lubiana także w wielu
polskich domach. Najlepiej smakuje, gdy samodzielnie przygotujecie kluski. Jeśli nie macie na to czasu, możecie podobnie jak ja, skorzystać z gotowego
makaronu. Najlepiej nadadzą się tu łazanki lub kokardki. Poniżej podam Wam także przepis na kluski domowej roboty. Jeśli zastanawia Was
czemu sama z niego nie skorzystałam, to musicie mi uwierzyć na słowo, że gdybym nagle wyskoczyła z pomysłem robienia domowego
makaronu pomiędzy wszystkimi innymi przygotowaniami, moja rodzicielka prawdopodobnie wyrzuciłaby mnie z kuchni. ;)
Składniki:porcja masy makowej (z tego przepisu)200-250 g gotowego
makaronu lub kluski z przepisu poniżej1-2 łyżeczki słodkiej lub kwaśnej
śmietanydo dekoracji: kandyzowana
skórka pomarańczowaPrzygotowanie:
Makaron gotujemy, przelewamy zimną
wodą i odcedzamy. Mieszamy wraz z masą
makową. Aby wszystkie składniki lepiej się połączyły dodajemy 1-2 łyżeczki słodkiej lub kwaśnej
śmietany. Całość przekładamy do dużej miski i posypujemy kandyzowaną
skórką pomarańczową. Podajemy na zimno lub na ciepło.Domowe kluski:Składniki:250 g
mąki + nieco do podsypania1
żółtkookoło ½ szklanki ciepłej
wodyszczypta
soliPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicy, robimy zagłębienie nożem, wbijamy
żółtko, dodajemy
sól. Małym strumieniem wlewamy powoli ciepłą
wodę. Zagniatamy dość elastyczne
makaronowe ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubość około 2-3 mm, posypujemy
mąką i kroimy na niewielkie kwadraciki lub podłużne paski. Zostawiamy do lekkiego przeschnięcia. Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, osączamy i postępujemy tak samo jak w przypadku gotowego
makaronu.Smacznego!