Wykonanie
Red Velvet

Składnikiciasto:250 g
mąki tortowej0,5 łyżeczki
soli15 g
kakao113 g
masła300 g
cukru2
jaja1
aromat waniliowy240 ml
maślanki2 łyżki rozpuszczonego
czerwonego barwnika spożywczego1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
sody oczyszczonejmasa:200 g
serka śmietankowego250 g
sera mascarpone200 g
cukru pudru100 g
masłaCzas przygotowania: 15 min plus 30 min pieczenie plus 5 min przełożeniePrzepis na: Red VelvetZastanawiałam się ostatnio, czy kupić córce tort urodzinowy, czy upiec go. Moja wiedza o tortach jest czysto teoretyczna, a nie zawsze łatwo przełożyć tego typu wiedzę na praktykę. W końcu jednak stwierdziłam, że nie taki diabeł straszny i postanowiłam zrobić tort na bazie ciasta red velvet.To ciasto jest stosunkowo proste w wykonaniu. Jedyne schody może stanowić dekoracja
tortu. Ale i na to znajdzie się zawsze jakiś sposób.Zanim zabiorę się za ciasto, przygotowuję dwie tortownice o średnicy 22 cm.Mam barwnik w proszku, więc odrobinę (naprawdę odrobinę , ponieważ jest strasznie wydajny) rozpuszczam w wodzie (mniej więcej w 2 łyżkach). Mam wtedy pewność, że zostanie równo rozprowadzony po cieście. Następnie wlewam go do
maślanki i mieszam.
Maślanka czeka. Tymczasem miksuję miękkie
masło z
cukrem i dodaję
aromat waniliowy. Jeszcze raz mieszam i zaczynam dodawać po jednym
jajku. Następnie dodaję
sól, część
maślanki i część
mąki oraz
kakako, miksuję. Dolewam resztę
maślanki i dosypuję resztę
mąki i
kakao.Kiedy wszystkie składniki tworzą już ładną, jednolitą masę, do łyżeczki
octu dodaję łyżeczkę
sody. Zapieni się i bardzo szybko rozprowadzi się po cieście.Piekarnik nastawiam na 180 st. C. Dzielę ciasto na dwie równe części i przekładam do tortownic. Piekę około 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – jeśli oblepi patyczek, zostawiam ciasto jeszcze na moment. Jeśli jest ok, wyciągam.Zostawiam na 10-15 minut, aby przestygło. W tym czasie mieszam składniki na masę.Jeżeli ciasto urosło „z górką” odcinam ją i nakładam masę. Przykrywam drugim
ciastem.Masy jest na tyle, że można nią posmarować cały tort z zewnątrz. Mnie brakło cierpliwości i czasu, więc z reszty
masła (miałam kostkę 250 g),
cukru pudru i łyżki
mleka zrobiłam na szybko masę
maślaną, posmarowałam nią ciasto z zewnątrz i obłożyłam masą
cukrową. Kwestia wykończenia ciasta to już bardzo indywidualna sprawa.Czego mi brakło w tym cieście – odrobiny
cytryny. I ta znajdzie się następnym razem w
masie. Z górnego ciasta nie ścinałam góry. Tort urodzinowy będzie bardziej dopracowany. Niemniej ciasto jest ciekawe kolorystycznie i bardzo aromatycznie dzięki
wanilii. Smacznego!


Podobne przepisy

Murzynek
Pomarańczowe muffiny
Tarta-sernik

Orzeźwiające ciasto
cytrynowe
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi