ßßß
Składnikiciasto:250 g mąki tortowej0,5 łyżeczki soli15 g kakao113 g masła300 g cukru2 jaja1 aromat waniliowy240 ml maślanki2 łyżki rozpuszczonego czerwonego barwnika spożywczego1 łyżeczka octu1 łyżeczka sody oczyszczonejmasa:200 g serka śmietankowego250 g sera mascarpone200 g cukru pudru100 g masłaCzas przygotowania: 15 min plus 30 min pieczenie plus 5 min przełożeniePrzepis na: Red VelvetZastanawiałam się ostatnio, czy kupić córce tort urodzinowy, czy upiec go. Moja wiedza o tortach jest czysto teoretyczna, a nie zawsze łatwo przełożyć tego typu wiedzę na praktykę. W końcu jednak stwierdziłam, że nie taki diabeł straszny i postanowiłam zrobić tort na bazie ciasta red velvet.To ciasto jest stosunkowo proste w wykonaniu. Jedyne schody może stanowić dekoracja tortu. Ale i na to znajdzie się zawsze jakiś sposób.Zanim zabiorę się za ciasto, przygotowuję dwie tortownice o średnicy 22 cm.Mam barwnik w proszku, więc odrobinę (naprawdę odrobinę , ponieważ jest strasznie wydajny) rozpuszczam w wodzie (mniej więcej w 2 łyżkach). Mam wtedy pewność, że zostanie równo rozprowadzony po cieście. Następnie wlewam go do maślanki i mieszam.Maślanka czeka. Tymczasem miksuję miękkie masło z cukrem i dodaję aromat waniliowy. Jeszcze raz mieszam i zaczynam dodawać po jednym jajku. Następnie dodaję sól, część maślanki i część mąki oraz kakako, miksuję. Dolewam resztę maślanki i dosypuję resztę mąki i kakao.Kiedy wszystkie składniki tworzą już ładną, jednolitą masę, do łyżeczki octu dodaję łyżeczkę sody. Zapieni się i bardzo szybko rozprowadzi się po cieście.Piekarnik nastawiam na 180 st. C. Dzielę ciasto na dwie równe części i przekładam do tortownic. Piekę około 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – jeśli oblepi patyczek, zostawiam ciasto jeszcze na moment. Jeśli jest ok, wyciągam.Zostawiam na 10-15 minut, aby przestygło. W tym czasie mieszam składniki na masę.Jeżeli ciasto urosło „z górką” odcinam ją i nakładam masę. Przykrywam drugim ciastem.Masy jest na tyle, że można nią posmarować cały tort z zewnątrz. Mnie brakło cierpliwości i czasu, więc z reszty masła (miałam kostkę 250 g), cukru pudru i łyżki mleka zrobiłam na szybko masę maślaną, posmarowałam nią ciasto z zewnątrz i obłożyłam masą cukrową. Kwestia wykończenia ciasta to już bardzo indywidualna sprawa.Czego mi brakło w tym cieście – odrobiny cytryny. I ta znajdzie się następnym razem w masie. Z górnego ciasta nie ścinałam góry. Tort urodzinowy będzie bardziej dopracowany. Niemniej ciasto jest ciekawe kolorystycznie i bardzo aromatycznie dzięki wanilii. Smacznego!
Podobne przepisy
Murzynek
Pomarańczowe muffiny
Tarta-sernik
Orzeźwiające ciasto cytrynowe
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi