ßßß
Składniki :1 1/4 szklanki (125 g) przesianej mąki,1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki soli,1 łyżka (10 g) kakao niesłodzonego,1/4 szklanki (57 g) masła w pokojowej temperaturze,3/4 szklanki (150 g) cukru,1 duże jajko,1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,1/2 szklanki (120 ml) maślanki,1 łyżka ciekłego barwnika spożywczego w kolorze czerwonym,1/2 łyżeczki białego octu,1/2 łyżeczki sody.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do 175 st. C. Przygotować 12 kokilek na muffinki. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.W drugiej misce ubić dobrze masło, dodac cukier i ubijać chwilę a następnie dodać jajko i aromat.W osobnym naczyniu wymieszać barwnik spożywczy z maślanką. Do masy maślanej dodawać na zmianę mieszankę z mąki i maślankę zaczynając i kończąc na mące. Ubijać na niskich obrotach. W małym naczyniu wymieszać ocet i sodę – zaczekać aż zacznie musować – wtedy szybko przełożyć do masy. Wymieszać i szybko rozlożyć do kokilek a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 18-23 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić 10 minut zanim wyjmiemy babeczki.Ja moje babeczki przed spożyciem ozodobiłam bitą śmitaną. W przepisie podany jest krem z serka. Podaję sposób wykonania dla zainteresowanych.Składniki :227 g serka w pokojowej temperaturze,1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,60 g cukru pudru,160 ml śmietany kremówki 36%Wykonanie :Mikserem ubić serek aż będzie stanowił gładką masę. Dodać aromat i cukier puder i dokładnie ubić. Dodawać stopniowo bitą śmietanę i ubijać do konsystencji, która pozwoli przełożyć masę do szprycy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję można dodać więcej cukru lub serka.