ßßß
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 i 1/4 szklanki cukru2 jajka1 szklankę maślanki1 i 1/2 szklanki oleju1 łyżkę kakao1 łyżeczkę soli1 łyżeczkę sody1 łyżkę octuczerwony barwnik spożywczy (u mnie w proszku)Krem:2 opakowania kremowego serka typu Philadelphia (łącznie 600 g)kostkę masła2-3 łyżki cukru pudruaromat waniliowy (opcjonalnie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!Krok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.Do miski przesiewamy mąkę, sól i kakao, dodajemy cukier i wszystko mieszamy.W drugiej misce roztrzepujemy lekko jajka widelcem, dodajemy do nich maślankę i olej.Suche składniki dodajemy do mokrych i widelcem mieszamy do połączenia się składników.Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka.W osobnym naczyniu łączymy ze sobą ocet i sodę i natychmiast dodajemy do ciasta, mieszamy szybko, ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.W tym czasie przygotowujemy krem: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy do niego serek i opcjonalnie kilka kropel aromatu. Krem odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 45 minut.Po upieczeniu ciasta, studzimy je, następnie kroimy na dwa blaty i pierwszy blat przekładamy większą częścią kremu, przykrywamy drugim blatem i wykładamy na niego resztę kremu - smarujemy wierzch i boki ciasta.Chłodzimy w lodówce.Smacznego! :)Wskazówki:kształt serca uzyskałam przez wycięcie go w nieprzekrojonym jeszcze cieście, dopiero później przekroiłam ciasto na dwa blaty;odcięte kawałki pokruszyłam i użyłam ich do dekoracji ciasta;ciasto jest wilgotne i nie wymaga już nasączania;ciasto przechowujmy w chłodnym miejscu;red velvet smakuje najlepiej po dwóch dniach po upieczeniu.



Zobacz też: