ßßß
Składniki: (wszytskie muszą mieć temperaturę pokojową):Ciasto:mąka pszenna 2½ szklankicukier 1¼ szklankisól 1/2 łyżeczkijaja 2 dużeolej 1,5 szklankimaślanka (lub jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko) 1 szklankaaromat waniliowy 1 łyżeczkaocet 1 łyżkasoda oczyszczona 1 łyżeczkabarwnik spożywczy czerwony w proszku 1 łyżeczka (lub 60 ml czerwonego barwnika w płynie)Krem:serek kremowy 60 dag (Philadelphia, Mascarpone - ja zastąpiłam serkiem kanapkowym naturalnym z Mlekowity)masło 150 gcukier puder ok. 1,5 szklankiaromat waniliowyWykonanie:Przygotować dwie blaszki (ok. 22x28 cm) lub tortownice (o średnicy 24 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślankę, barwnik, aromat waniliowy i wymieszać do połączenia (również widelcem). Suche składniki wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Gdy powstanie piana szybko wlać ją do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać do blaszek. Piec (w nagrzanym piekarniku) w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Przygotować krem: U trzeć masło na puszystą masę. Ucierając, dodawać stopniowo cukier, serek, aromat waniliowy i zmiksować. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego stężenia.
Przestudzone ciasto przełożyć kremem,wysmarować boki i wierzch. Posypać wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.UWAGA: Jeżeli nie posiadacie dwóch tortownic czy blach tego samego rozmiaru, należy upiec jeden blat po drugim. Wówczas należy przygotować ciasto, podzielić na 2 części ale! - sodę dodać do każdej dopiero tuż przed pieczeniem.