Wykonanie

Składniki4 duże
pomidorykilka kwiatów
szczypiorkusólpieprz1-2 łyżki
oleju lub
oliwyCzas przygotowania: 10 minCo roku testuję w swojej kuchni różne kwiaty. Nie zawsze niestety mam kiedy o nich napisać. W zeszłym roku kandyzowałam
fiołki – były pyszne. Świetne są też kwiaty
cukinii – idealne do nadziewania. Jednak moja
cukinia zakwitła i nagle pojawiły się piękne
owoce, za to nie mam kwiatów. Ale nie dałam się wykołować naturze. O nie! Nie ze mną te numery.Tym razem miałam zacząć od lawendy. No, niestety. Spóźniłam się, moja mama z córą zdążyły ą ściąć i powrzucać do wazonów, żeby
mole się w domu nie pojawiły. I tak wzięłam się za
szczypiorek.Do czego nadają się kwiaty ze szczypiorku? Do posypania
ziemniaków, sałatek, zup. Większość z nas jest przyzwyczajona, że
szczypiorek ma być zielony i już. Kiedy zakwitnie, zostawiamy go i czekamy do kolejnej wiosny. Tymczasem kwiaty są równie aromatyczne, a przy tym mają przepiękny kolor, który na pewno będzie oryginalnie wyglądał w potrawie.
Sałatka ze zdjęcia to patent najprostszy z najprostszych. Parzę
pomidory, ściągam z nich skórkę, trochę
pieprzu,
soli parę kropel
oliwy lub
oleju – co kto lubi i na sam koniec kwiaty
szczypiorku. Duży kwiat dzielę na cząstki i posypuję nim
pomidory. Można dodać całe kwiaty, ale tak po prostu wygodniej się je. Smacznego!


Podobne przepisy
Zielona sałatka zimowa
Schab duszony z
pietruszką
Pieczone
żeberkaPapryka faszerowana
jajkiem
Pasztet z
królika